DEN STORE HAMBURGAREN
Danstyp Polka
Ursprungsland Sverige
Musik Snoa / Polka (Pariserpolkatempo)
Koreografi Johan Bengtsson, Hässleholm
Fattningar Valsfattning, "omvänd" enkel handfattning
Steg Fotombytessteg, polkasteg, klack- och tåsteg, snoasteg, gångsteg
Utgångsställning Parvis i öppen ring, valsfattning, båda med ansiktet i dansriktningenTur 1 Takt 1-8
Valsfattning i hela turen
Två fotombytessteg i dansriktningen (börja med ytterfot)
Ett klack- och tåsteg (med ytterfot)
Omdansning medsols, två polkasteg
Ett fotombytessteg i dansriktningen
Innerfots klack sättes i golvet
Ett fotombytessteg baklänges, mot dansriktningen (börja på innerfot)
Ett stamp (med ytterfot)

Takt 9-16
Upprepa takt 1-8

 

Tur 2 Takt 17-20
Valsfattning, omdansning medsols, ett fotombytessteg (ett halvt varv) + två snoasteg (ett varv) (kavaljeren är nu i ytterring med ryggen utåt, damen är nu i innerring med ryggen inåt mot ringens mitt)
"Omvänd" enkel handfattning (kavaljers vänster, dams höger skall vara kopplade så länge det går och inte släppas förrän efter ca ett kvarts till ett halvt varv), två gångsteg, ett varv runt var för sig (kavaljer medsols, dam motsols)
Valsfattning, omdansning  medsols, ett fotombytessteg (ett halvt varv, börja med sidsteg i dansriktningen, kavaljer med höger fot, dam med vänster fot)

Takt 21-32
Upprepa takt 17-20 tre gånger

Dansen upprepas sedan från början tills musikerna har fått nog!

 

 

Den store Hamburgaren är namnet på en dans jag har hittat på, eller rättare sagt två andra danser som jag har slagit ihop till en.

Historien bakom:

Jag började med gammaldans för en antal år sedan. Det började med att jag och min syster följde med våra föräldrar på kurs i Torsborg utanför Ljungbyhed i Skåne.

Det visade sej trots allt vara ganska trevligt att vara där och dansa, trots att det var ganska mycket folk där som var betydligt äldre än mig så fanns det en och annan trevlig flicka i min egen ålder.

Hursomhelst så fortsatte jag på kursen, både min syster, mina föräldrar och den där flickan som fick mej att stanna kvar i början slutade efter några år men nu var jag fast så det var ju bara att fortsätta.

Efter ett antal år fick vi lära oss en dans som någon lustigkurre hade döpt till "den lilla hamburgaren". Eftersom jag tycker att stora hamburgare av princip är bättre än små (det är mer mat i dem) så tyckte jag att det fattades något. Jag funderade därför på att lägga till andra turen från en annan dans som jag hade lärt mej flera år tidigare och tyckte var trevlig nämligen "rolettan". Efter en stunds räknande av takter och steg kom jag fram till att den turen var precis hälften så lång som en tur i lilla hamburgaren, och resultatet är därför en dans med lilla hamburgaren två gånger och andra turen i rolettan fyra gånger. Detta upprepas tills musikanterna har fått nog.

Eftersom rolettan från början dansas till långsammare melodier är den lilla hamburgaren och rätt tempo för den stora hamburgaren är samma som för den lilla så kan dansen upplevas som krävande, vilket passar min smak precis. För den som vill öva kan det dock rekommenderas att dansa den till en något långsammare melodi först några gånger.

Ju fler som dansar denna, desto gladare blir jag.
Orginalet till denna sida finns på http://w1.451.telia.com/~u45102278/storham.htm

Lycka till med dansen önskar
Johan Bengtsson